9400 Sopron, Makó út 23 I/8. INGYENES PARKOLÓHELY

A gerinces eredetű rendellenességekről röviden

Megosztás

A nyak, hát, és deréktáji gerincszakaszok helytelen életvitelből eredő rendellenességei, ezek betegségei vagy baleseti sérülések révén jelentkező fájdalmak, amik a fejlett országok lakosságának 80-85%-át minimum életében egyszer vagy tartósan érinteni fognak. A gerinces eredetű fájdalom drámai módon befolyásolhatja az érintett személy mindennapi tevékenységeit, a mozgástartomány beszűkül, kényszertartást vesz fel a beteg, és a legegyszerűbb feladatokat is képtelen lesz az erős fájdalom miatt végrehajtani. Ezeknek a rendellenességeknek tartós fennállása további egészségkárosodást okozhat.

Ha önnek már kialakult, gerincéhez köthető fájdalma van, mi a teendője?

 • Forduljon azonnal szakemberhez, szakorvoshoz.
 • A körülményeihez képest izom és teljes idegi relaxációs állapot kialakítása, ami nem azt jelenti, hogy ne mozogjon, ha tud. A séta, a speciális gerinc vagy gyógytorna kifejezetten ajánlott. A hosszas ülő pozíció, kerülendő.
 • Manuálterápia
 • Komoly fájdalom esetén izomlazítás, gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás, esetenként szteroidok alkalmazása.
 • Régóta fennálló rendellenesség esetén, ha szükséges, antidepresszáns alkalmazása.

Mióta az emberiség két lábon jár, tudomásunk van gerincbetegségekről is. Gyakoriságuk az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt, népbetegséggé vált a fejlett világban.

Hajlamosak vagyunk a gerincfájdalomra, mint egy elkerülhetetlen sorsszerűségre gondolni, hisz az elődöknek is volt rendszerint. Ám az esetek nagy százalékában a helytelen testtartás, a mozgás hiányos életmód vagy éppen a nem szakszerűen végzett fizikai munka, sporttevékenység, esetenként egy tartós pszichés túlterheltség következménye. A magyar ifjúság iskolai orvosi vizsgálatainak statisztikái alapján, a gyermekek, fiatalok mintegy 70 százalékában a gerinc valamilyen rendellenességei már serdülő korban megtalálhatók.

A gerinc betegségeiről általánosságban:

 • A derékfájás a fejlett világ országaiban az egyik leggyakoribb panasz.
 • Gerincferdülés betegség.
 • Csontdaganatok, csontritkulás.
 • Gerincoszlop daganatos megbetegedései, gerinccsatorna szűkület.
 • Gyulladásos jellegű gerincbetegség.
 • Kopásos gerincbetegségek.
 • Nyitott gerinc.
 • Porckorong elváltozások, porckorongsérv (vagy népiesen gerincsérv).

A gerincet érintő betegségekről, kialakulásukról, tüneteikről, diagnosztikájukról és kezelési lehetőségeikről igyekszünk, egy talán mindenki számára érthető, széles körű felvilágosítást nyújtani, azoknak, akik ellátogatnak hozzánk.

Terápiákról általánosságban:

A gerincbetegségek esetében általában alkalmazott kezelési lehetőségek:

 • Gyógyszerek, injekciók,
 • fizioterápia, (kis- és nagyfrekvenciás elektroterápia, ultrahang, fénykezelések, hőkezelések:

                                a, meleg: iszappakolás, paraffin pakolás, hősugárzás.

                                b, hideg: jegelés, hideg pakolás, kryogél kezelés.

 • gyógyfürdők,
 • gyógytorna,
 • manuálterápia, gyógymasszázs,
 • esetenként műtét, (statisztikák alapján kis százalékban van szükség műtéti beavatkozásra).

Természetesen, a már régóta kialakult kopást, meszesedést, állandósult deformitást nem mindig lehet alternatív módon megjavítani, de az izmok elgyengülését, túlfeszülését, görcsösségét, megrövidülését, illetve megnyúlását, a tartós fájdalmat és mozgáskorlátozottságot kiválóan lehet befolyásolni.

Általában a diagnózis felállítása után gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és izomlazító gyógyszerek jöhetnek első lépésként szóba.

A gyógytorna és a prevenciós jellegű gerinctorna fő célja az izomerősítés, a mozgáskorlátozottság és izomsorvadás csökkentése, illetve azok megelőzése, valamint az izmok megfelelő flexibilitásának kialakítása.

Műtéti beavatkozás csak azokban az esetekben indokolt, ha a rendelkezésre álló gyógyászati kezelések nem hoznak javulást.

Természetesen nem minden gerincbetegség előzhető meg, de a veleszületett rendellenességeken kívül legnagyobb részük kockázata lényegesen csökkenthető megelőzéssel és a tudatos életmód kialakításával. A veleszületett elváltozásokat nem tudjuk jelentősen befolyásolni, megelőzni, de a sérüléseket, mechanikus túlterhelést, a rossz testtartást, stb., legtöbb esetben meg lehet előzni, ha a kliens együttműködő.


Ne várja meg az erős fájdalmakat okozó tüneteket!!!

Rendkívül fontosak az életmódbeli változtatások, megfelelő testmozgás és sportok kiválasztása, a káros tevékenységek megszüntetése.
Egyenes háttal, behúzott hassal, emelt fővel állni, járni tartósan bizony sokszor nehéz. Legtöbben már pár másodpercig sem tudják kivitelezni ezt a pozíciót, mivel izmaik nincsenek erre felkészítve. Nélkülözhetetlen mindenki számára a gerincközeli mély-, far- és az alsó végtagok izmainak megerősítése, valamint azok rendszeres nyújtása, manuálterápia általi regenerálása.