9400 Sopron, Makó út 23 I/8. INGYENES PARKOLÓHELY

Gerincferdülés, scoliosis

Megosztás

Gerincferdülés, scoliosis egyszerű bemutatás

A gyermekeknél gyakoriak a különböző tartási rendellenességek, ezek nem minden esetben jelentenek betegséget. Ezek a tartási rendellenességek, bizonyos esetekben hanyagtartásból kialakult, aszimmetrikus izomtónusból eredő oldalirányú gerincgörbületek. Ezeknek a deformitásoknak nagy része jó eredménnyel helyrehozható az izmok helyes, specifikus erősítésével, azaz tartásjavító gyógytornával és különböző speciális tornagyakorlatokkal. Nem elegendő a hát és a hasizmok megerősítése, hanem a testtartásért felelős mindegyik területet specifikusan képezni kell, hogy kellően erősek, illetve flexibilisek legyenek. Ha ezt megtesszük, már gyermekkorban elérjük a helyes testtartás kialakulását. Ezzel, jó eséllyel megvédhetjük a gerincet a felnőttkori porckopásos és egyéb gerinces eredetű betegségektől. Ezeket a gyakorlatokat rendszeresen kell végezni gyermek,- fiatal,- és felnőttkorban, hiszen az ülő életmódunk állandóan veszélyezteti a gerinctartó izmok helyes működését.

Ma már a legtöbb oktatási intézmény ingyenesen lehetőséget biztosít a tanulóknak speciális tartásjavítást segítő gyógytestnevelésre. Az már egy sajnálatos statisztikai adat, hogy a magyar szülők és diákok 80%-a nem veszi igénybe ezt a lehetőséget, a felajánlott segítséget. Ezeket a speciális gyakorlatokat pedig otthon, a családok együtt  is beiktathatnák a napirendjükbe és sokat tennének egészségük védelmében.

Van olyan gerincferdülés is, amelyet az alsó végtagok hossza közti méret differencia okoz. Ez sem kifejezetten betegség, de törődni kell vele, a végtaghossz különbség korrigálásával és szintén javasolt a speciális torna.

Ezeknek a rendellenességeknek a nagy része nem jár komolyabb fájdalommal, így a szülők hajlamosak elbagatelizálni a problémákat. A későbbi következmények, szinte minden esetben, a gerinc maradó deformációja, porckopásos betegségei vagy sérvesedés.

Felnőtt korban heveny fájdalom esetén, a fájdalom miatt az izmok működése megváltozik, izomspazmus, kényszertartás alakul ki és a fájdalmas gerincszakasz mellett a gerinc elferdül vagy a görbületek íve kórosan deformálódik. Ez a gerincferdeség sem betegség, ahogy a fájdalom megszűnik, a gerinc egyenes tartása általában helyreáll.

Időskorban gyakoriak a gerinc porckopásos betegségei. A csontok mész hiánya miatt a porckorongokon és csigolyákon kialakulhatnak kisebb, nagyobb szerkezeti eltérések, amik megváltoztatják a csigolyák szabályos alakját. Ilyenkor előfordulhat, hogy az érintett csigolyák oldalai eltérő méretűvé deformálódnak, többnyire a deréktájon, és ez gerincferdülést okoz. Ez sem köthető a gerincferdülés betegséghez, igazából egy tünete a csigolyák szerkezeti elváltozásainak.

Gyermekkori scoliosis betegség: Idiopathiás strukturális scoliosis

A gyermekkorban kezdődő scoliosis betegség (idiopathiás strukturális scoliosis) egyre gyakrabban felbukkanó jelenség, bár a hazai ortopédiai statisztikák szerint a betegség előfordulása nem gyakori, 6 ezrelékre tehető, de ez a szám növekedő tendenciát mutat. Pontos okát az orvostudomány jelenleg még nem ismeri. Jellemzője a csigolyákon térbeli elfordulással járó szerkezeti eltérés, ez jól kimutatható a képi diagnosztikai vizsgálat során. A betegség másik jellemzője, hogy a serdülő kor során intenzíven fokozódik. Kiemelten fontos, hogy időben megkezdődjön a gyógykezelés. Ez áll naponta végzett egyéni gyógytorna gyakorlatokból, amit gyógytornász tanít meg és heti rendszerességgel ellenőriz. Nélkülözhetetlen a szülők maximális odafigyelése, a naponta végzendő gyógytorna kontrolálása, a beteg gyermek, szülő általi motiválása, lelki támogatása. Továbbá elkerülhetetlen fokozottabb görbület esetében a gerincfűző napi 23 órás viselése. Ez megint nem egy könnyű feladat.

Vannak esetek, amikor a legvégső megoldás a műtéti beavatkozás. Ezt, ha van rá mód, természetesen mindenki el szeretné kerülni, persze van, amikor ez lehetetlen.

Egyik gyermekünknek 36 Cobb fokos gerincferdülése volt, mely néhány hónap leforgása alatt alakult ki.

Kiemelten felhívjuk minden szülő figyelmét, hogy gyermekük hátát rendszeresen ellenőrizzék, egyenes állásban és előredöntött testhelyzetben!!!

Amennyiben jól kivehető aszimmetriát vélnek felfedezni, mindenképpen forduljanak szakorvoshoz. Első lépésként forduljanak gyermek,- vagy iskolaorvosukhoz, az iskolai védőnőhöz, akik szakszerűen megvizsgálják a gyermek gerincét és tájékoztatást adnak a további szükséges lépésekről.

Egyéb strukturális scoliosisok

Több betegség velejárója lehet a csigolyák szerkezeti eltérésével járó valódi gerincferdülés, azaz,  a strukturális scoliosis. Ezek sok esetben már kisgyermekkorban kezdődő betegségek, amik miatt esetleg már korábban kellett a gyermek gerincét operálni. Ma már olyan modern sebészi technikák és eszközök állnak rendelkezésre, amelyekkel műtéti úton kiváló eredményeket lehet elérni legtöbb ilyen esetben.

A gerincferdülés fok szerinti felosztása

Cobb fok, a görbület fokát mutatja

  • 0-10 Cobb fok közötti oldal irányú gerinc görbületeket folyamatosan kontroláljuk.
  • 10-20 Cobb fok közöttieket már célzottan, gyógytornával kezeljük.
  • 20-45 Cobb fok közötti görbületek korzett kezelést, (gerincfűző) és specifikus gyógytornát igényelnek.
  • 45-50 Cobb fok feletti görbületeknél már csak a műtéti beavatkozás jöhet szóba.

(Akit bővebben érdekel a gerincferdülés betegség, kiváló szakanyagok érhetőek el a témában a világhálón vagy forduljon szakemberhez.)