9400 Sopron, Makó út 23 I/8. INGYENES PARKOLÓHELY

Nyaki gerincszakasz rendellenességei

Megosztás

Minden, amit túlzásba visznek, ellentétes a természettel.”
Hippokratesz

Gyermekeink, a nap 12 órás aktív szakaszából minimum 7-8 órát ülve töltenek az iskolákban. A szünetek nem irányítottak, így a tíz év fölötti korosztály zöme azt is ülve tölti. Majd, miután hazaérnek, még további kb. 1-2 órát az iskolai tananyaggal foglalkoznak, ülve. Aztán, miután a szülő ránéz késő délután, a teljesen kifacsart gyermekre azt mondja:

– Játssz egy kicsit!

Mit jelent ez?

A PC, laptop, tablet, okostelefon előtt ülve, görnyedt háttal, előre lógó fejtartással, ami a nyaki gerincünk kóros deformitásához vezet, tölti további óráit estig. Így a 12 órás aktív napszakaszából, minimum 10-11-et önmagát rombolja a gyermek, illetve maga a kialakult rendszer.

Ez a jelenség már korán a nyaki gerinc kisízületeinek, szalagjainak és porckorongjainak túlterheléséhez, izomfeszüléséhez, majd degeneratív eredetű nyaki gerincrendellenességekhez vezet. Felnőtteknél további fontos tényező az autóvezetéssel és ülőmunkával töltött idő növekedése. A legtöbb embernek például fogalma sincs, miért vásárolt olyan autót, aminek az üléstámlái anatómiai kialakításúak. Az átlag polgár feje 5-20 cm-re elől helyezkedik el a fejtámlától, hogy az oldalra dőlt hanyag tartású ülési pozíciót, már ne is említsük.

Nyaki gerincszakaszunkban sok ér-ideg bonyolult hálózata található. Ezek kapcsolatban vannak a központi idegrendszerrel, ez által különböző kóros folyamatok köthetőek, a nyaki gerinc deformitásával járó elváltozáshoz. Korszerű radiológiai vizsgálatok, MR, CT, stb. segítségével is nehéz a biztos diagnózis felállítása.

Rossz nyaki gerinctartáshoz társuló változatos tünetek közül néhány

  • Fülcsengés, fülzúgás.
  • Szédülés, fejfájás.
  • Nyaki szakasz vagy felső végtagok ízület vagy izomfájdalma, ezek közül a tünetek közül a legtöbb rendkívüli módon rontja a mindennapi életminőséget.

Terápiákról röviden

  • Erős fájdalom esetén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító injekció adása.
  • Szédülés, fejfájás esetén gyógyszeres terápia.
  • Speciális gyógytorna.
  • Fizikoterápia.
  • Speciális manuálterápiák.

 

(Akit bővebben érdekel a betegség, kiváló szakanyagok érhetőek el a témában a világhálón vagy forduljon szakemberhez!)